Informări pentru membrii

Informare Mesajul Presedintelui Comitetului Economic si Social European, – Christa Schweng privind  cadrul financiar multianual (CFM) al UE și fondul de reziliență și redresare al UE.

“In  ciuda provocărilor enorme impuse de pandemie, angajatorii, lucrătorii și organizațiile societății civile europene îndeamnă împreună toate cele 27 de state membre să asigure cadrul financiar multianual (CFM) al UE și fondul de reziliență și redresare al UE.

Solicităm statelor membre, înainte de ședința Consiliului European, să finalizeze acordul bugetar al UE, asigurând respectarea deplină a principiilor democratice și a statului de drept. Întreprinderile, lucrătorii, ONG-urile din întreaga Europă cer eliberarea rapidă a banilor atât din bugetul UE, cât și din Fondul de recuperare. A ține ostatici cetățenii și valorile europene față de ambițiile naționale în aceste vremuri dificile este o nesăbuintă și o iresponsabilitate.

Nu mai este timp de pierdut. Milioane de antreprenori, lucrători și ONG-uri europene au nevoie urgentă de sprijin concret pentru a putea face față consecințelor devastatoare ale COVID-19. Familiile de toate tipurile sunt afectate în toate domeniile vieții lor și necesită o asigurare urgentă că sprijinul UE nu le va da greș.

Factorul timp este deosebit de important acum datorită celui de-al doilea val al pandemiei. Cu fiecare săptămână care trece, companiile sunt nevoite să închidă și locurile de muncă se pierd. Milioane de oameni muncitori și familiile lor din toate statele membre se confruntă cu dificultăți și nesiguranță din ce în ce mai mari. Un lucru pe care Uniunea Europeană nu și-l poate permite acum. Aceștia cer implementarea imediată a redresării economice și sociale promise.

Intrarea într-un An Nou cu un buget provizoriu ar trimite, de asemenea, un semnal foarte prost cetățenilor europeni. În aceste vremuri dificile, europenii au nevoie mai mult ca oricând de stabilitate și predictibilitate. Astăzi, concentrarea pe un unghi european mai larg în locul unui interes intern special ar trebui să fie o virtute a fiecărui președinte și prim-ministru european.

Comitetul Economic și Social European, prin intermediul membrilor săi, poate vedea zilnic situația incredibil de dificilă cu care se confruntă societatea în ansamblu. Este datoria și responsabilitatea noastră să comunicăm aceste dificultăți factorilor de decizie din Bruxelles. CESE va continua să promoveze un acord imediat cu privire la CFM și fondul de recuperare și reziliență și, odată convenit, va oferi sprijinul și efortul său deplin pentru a asigura o punere în aplicare rapidă și debursarea fondurilor atât de necesare.“